In 1973 kwam ik voor het eerst in Griekenland voor een vakantie op Kos. Toen nog een onbekend eiland! Het was de eerste vlucht van west-Europese toeristen naar het eiland waarvan het vliegveld nog niet helemaal klaar was. We landden in de avond en de verlichting was nog niet klaar. Geen nood, de boeren hadden “snotneuzen”, olie-lampjes langs de enige landingsbaan gezet, en aangestoken met een haast sprookjesachtig welkomseffect.
In mijn bagage een goed ingepakte en volledige Goudse kaas, want dat was zeker, kaas hadden ze vast niet op dat eilandje. Het enige hotel in Kos stad, Milva, had inderdaad geen Gouda, maar een witte brokkelige kaassoort die ze feta noemden…..en ik was verkocht. De gouda ging naar de eigenaar van het hotel in ruil voor een paar ontbijtjes met feta en af en toe, als ze beschikbaar waren, een buitengewoon hard gekookt eitje! Etenswaren meenemen op reis naar een vakantiebestemming, daar denk je tegenwoordig toch niet meer aan! Evenzo om lekkernijen mee te nemen vanuit Griekenland naar Nederland. Webwinkels bieden alles vers aan, en binnen een paar dagen heb je alles in huis!
Maar toch, het had wel wat……rondneuzen in zo’n heerlijk winkeltje, waar de tijd heeft stilgestaan en je doet herinneren aan de ouderwetse buurtwinkeltjes, waar je behalve je dagelijkse boodschappen ook alle nieuws van de buurt meekreeg! En in Griekenland zie je gelukkig nog die heerlijke winkeltjes met de vaak vriendelijke eigenaars, die alles van je willen weten….nostalgia!