Fava

24 aug 2018 | recepten |

Ingrediënten:

• 800 gr gele split erwten (fava)
• 1 kopje fijngesneden lente-uitjes / lente-uitjes (8-10 stelen)
• 2 teentjes knoflook, geschild / geplet
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 takjes verse tijm
• 1 laurierblaadjes (verwijderen na het koken)
• 4 kopjes water of plantaardige bouillon
• 1/2 theelepel zout / gemalen peper (smaak voor toevoeging)

 

Denk aan fava als hummus op steroïden, zowel qua smaak als voeding. Fava kan soepel of grof worden geserveerd, afhankelijk van uw smaak. Het heeft een beetje een peperige beet van de lente-uitjes met laurierblaadjes en tijm om de smaken perfect af te ronden.
Fava is een vullende snack, bijgerecht of maaltijd. Serveer het op kamertemperatuur of warm van de kachel, je zult merken dat dit gerecht buitengewoon veelzijdig is. Makkelijk ook te serveren op een feestje als Griekse mezze. Op een door jouw geselecteerde toastje (knapperige brood), smeer dik op de gemaakte fava met daarop gehakte rode uien of lente-uitjes of gesneden kalamata olijven. Heerlijk tussendoortje als een middagsnack. Eerlijk gezegd heb ik het vaak uit een kom met gegrilde of geroosterde pitabroodjes gegeten als de honger hoog was.
De ingrediënten en bereiding zijn heel eenvoudig. De kooktijd is ongeveer een uur en je kunt dit recept eenvoudig aanpassen aan je portiebehoeften.
Gebruik lente-uitjes / lente-uitjes en geen gele of rode uien. De lente-uitjes zijn lichter en zoeter en smelten perfect in de gele erwten.
Opmerking om te vermelden, als u plantaardige bouillon gebruikt in plaats van water, kruiden uw gerecht nadat het is gekookt. Ik zou aanraden om een ​​natriumarme optie te gebruiken en voorzichtig te proeven voor het kruiden. Ik heb de neiging om met de plantaardige bouillon te gaan omdat het nog meer smaaklagen toevoegt, maar ik vind het gerecht soms zout genoeg zonder de volledige hoeveelheid toe te voegen die wordt aanbevolen in het recept, dus neem de tijd om te proeven voordat je het toevoegt. Als u water gebruikt in plaats van plantaardige bouillon, zorg er dan voor dat u de volledige hoeveelheid zout gebruikt.

Voorbereiding

In een pan, voeg alle ingrediënten behalve zout / peper toe. Breng ze aan de kook, dek de pan af en kook op lage / medium vuur gedurende 50-60 minuten totdat het water is opgenomen en de erwten bijna zijn gedesintegreerd. Voeg zo nodig 1/2 kopje warm water toe en kook nog 5-10 minuten tot erwten heel zacht zijn.
Verwijder de laurierblaadjes, roer voorzichtig een of twee keer en proef voordat je zout / peper toevoegt.
Gebruik de platte achterkant van een houten lepel en trek het mengsel voorzichtig tegen de zijkanten van de pan totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt. Ik hou van fava die soepel is, dus het duurt soms 5-10 minuten stampen. Probeer ook eens een grotere versie.
Je kunt hier een staafmixer of staafmixer gebruiken, maar dat is echt niet nodig. De traditionele methode van het pureren van de lepel brengt de smaken langzaam en voorzichtig samen.
Als u water en geen plantaardige bouillon hebt gebruikt, heeft uw gerecht een oranjekleur. Als u plantaardige bouillon hebt gebruikt, verandert de kleur enigszins in een donkerdere sinaasappel. Fava kan direct vanaf het fornuis of op kamertemperatuur worden geserveerd. En het blijft mooi, bedekt, in de koelkast tot een week als je van plan bent.
Garneer met olijfolie, citroen, verse tijm, fijngesneden lente-uitjes en rode uien