Archief - Van de Redactie

van de redactie

Oktober en november zijn prachtige maanden om op Kreta te zijn: de zee is heerlijk warm om in te zwemmen, en de ergste zomerhitte is voorbij. De temperatuur is perfect om lange wandelingen in de bergen te maken, waarvoor het eigenlijk in de zomer te warm is. In de omgeving van Mirtos, Zuid-Kreta, is wandelgids Angela Sturmayr weer druk bezig met haar gegidste wandelingen, die door de mooiste wandelpaden van het zuidoosten van het eiland voeren. Op haar website Walking Dimension (ook in het Nederlands) leest u alles over de programma’s die zij aanbiedt. Wandelaars die in deze maanden met haar op stap gaan, kunnen het geluk hebben de eerste druppels te zien verschijnen van een bijzonder product:

De Raki (Tsikoudia) van Kreta

Overal op het eiland wordt weer een begin gemaakt met de Rakistook. De most van de eerste druivenoogsten van september heeft de tijd gehad om te fermenteren en de eerste Kazania zijn al gepland. Het is prachtig om eens zo’n Kazani mee te maken en de sfeer te proeven van dit feestelijk en traditioneel gebeuren. Natuurlijk is al deze raki bedoeld voor gebruik op het eigen eiland, maar wij hebben enige door coöperaties geproduceerde raki’s in onze winkel, die u een goed idee van de smaak geven en bovendien het voordeel bieden van een constante kwaliteit.

van de redactie

September is de wijnmaand en in heel Griekenland worden de druiven geplukt en verwerkt. Wie van bijzondere wijn houdt, kan bij De Griekse Winkel te kust en te keur: wij zijn doorlopend op zoek naar mooie wijnen, die bij voorkeur de Griekse druivenrassen bevatten. Inmiddels is er een assortiment van meer dan 100 etiketten die alle de moeite waard zijn om te proberen.

Wist u dat het grootste deel van de Griekse wijnen naar China wordt geëxporteerd? De Chinezen zijn echte wijnkenners geworden en gaan het nu ook zelf maken. De wijnmaker Michalis Boutaris is zelfs bezig om de Griekse Xynomavro in China aan te planten. Hier leest u er meer over.

lykos-malagouzia-kerastis-kratistosDe China Wine & Spirits Awards is inmiddels een prijs van betekenis geworden en het doet ons deugd, dat Apostolos Lykos in de prijzen is gevallen met drie van zijn wijnen: dubbel goud voor de Malagouzia, goud voor de Kerastis Agiorgitiko en brons voor de Kratistos. Συγχαρητήρια Απόστολε!

Voordat deze kostelijke wijnen allemaal naar China verdwijnen, kunt u ze hier bestellen met combivoordeel.